0495/21 45 83

80% terugbetaald voor uw terug van afrastering

Vanaf april betaalt de overheid 80% terug van afrastering geplaatst ter preventie van wolvenaanvallen.

Na meer dan honderd jaar te zijn verdwenen uit centraal Europa, komen er opnieuw wolven voor in Vlaanderen.  Wolven zijn roofdieren, wat betekent dat ze mogelijk een bedreiging kunnen vormen voor het klein- en pluimvee in je weide, maar uitzonderlijk ook voor je paarden.

Dat de wolf terug in ons land aanwezig is, moeten we allereerst beschouwen als iets positief. Het bewijst dat het opnieuw de goede richting opgaat met onze biodiversiteit. Uiteraard moeten we ook op onze hoede zijn voor onze eigen dieren. Zo willen we de wolf afschrikken om onze weides te betreden, zonder dat het dier hierdoor kwetsuren oploopt.

Hoe hou je een wolf buiten je weide?  
Door een combinatie van maatregelen kan je de wolf buiten houden. Alles start met een weideomheining met voldoende stevig en strak gespannen draadgaas. Voldoende hoog draadgaas verhindert de wolf om al te gemakkelijk de weide te betreden. Mogelijk volstaat dit na verloop van tijd niet om een hongerige wolf tegen te houden, waardoor extra maatregelen nodig zijn.

Elektriciteitsdraden en lichtverklikkers
In dat geval vormen elektriciteitsdraden en lichtverklikkers uitstekende hulpmiddelen. Elektriciteit schrikt wilde dieren zeer efficiënt af. Datzelfde geldt voor een lichtverklikker. Wanneer het dier een bepaalde zone passeert, springt automatisch de verlichting aan. Het dier vlucht meteen weg, waardoor het gevaar is geweken.